България и Гърция са стратегическа ос на стабилност, която създава възможности

...
България и Гърция са стратегическа ос на стабилност, която създава възможности
Коментари Харесай

Радев: България и Гърция са пример как на Балканите могат да се преодоляват проблемите от миналото

България и Гърция са стратегическа ос на непоклатимост, която основава благоприятни условия за стабилно развиване и напредък на целия район. Двете страни са освен съседи, а пример как на Балканите могат да се преодоляват проблемите от миналото и да се градят стратегически връзки на основата на европейските правила и полезности.

Това съобщи президентът в изявление за гръцката осведомителна организация ANA-MPA.
 
Държавният глава акцентира, че мощната политическа воля и общите цели с президента Катерина Сакеларопулу и министър-председателя Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година за европейското бъдеще на нашия район, са в основата на постигнатия важен прогрес в развиването на общите стратегически планове.
 
И България, и Гърция имат упоритости да усилят районната си роля в региона на енергетиката, само че двете страни не са съперници, а „ близки, доверени и надеждни сътрудници “, заяви.

Президентът акцентира, че войната на Русия против Украйна е трансформирала значително усещанията за съседство и солидарност и изрази признателността си за поддръжката, оказана от Гърция на страната ни за обезпечаването на алтернативни доставки на природен газ посредством терминала за полутечен газ в Ревитуса след прекратените доставки на природен газ от Русия.

„ От друга страна България е най-големият експортьор на електрическа енергия в нашия район и усили износа си за Гърция в разгара на енергийната рецесия “, уточни още президентът.
 
открои въвеждането в комерсиална употреба на газовия интерконектор между България и Гърция през октомври м.г., който обезпечава дълго чакана енергийна диверсификация и покачва сигурността в цяла Югоизточна Европа, като положителна смяна на енергийната карта на района. Президентът означи и смисъла на удвоения запазен потенциал от България на терминала за полутечен газ в Александруполис, в който страната ни е съсобственик с 20%, както и опцията гръцки компании да съхраняват природен газ в българското газохранилище в Чирен за гарантирането на енергийната непоклатимост. Като изключително значим за повишението на енергийната сигурност на района президентът уточни плана за основаване на нефтопровод от Александруполис до Бургас, за което двете страни подписаха меморандум за изследване на изискванията по неговото създаване при срещата на президента Радев с министър-председателя Мицотакис през февруари т.г.
 
В доста случаи имах опцията да подчертая, че за България зоната на Александруполис е от стратегическо значение с терминала за полутечен газ и газовия интерконектор, плана за свързване на Егейско и Черно море с мултимодален транспортен кулоар, основаването на нефтопровод сред Александруполис и Бургас и бъдещия нефтопровод на НАТО, който също ще стартира от Александруполис, съобщи. Държавният глава добави, че всички тези стратегически планове са извънредно значими и за Гърция, тъй като единствено посредством общи дейности с България страната може да осъществя в целокупност своя капацитет в енергетиката и превоза.

 
Президентът Радев открои също по този начин интереса на България към проектите за бъдещото развиване и ръководство на пристанищата в Кавала и Александруполис заради блокираните търговски направления в Черно море в резултат на войната на Русия против Украйна. По думите на президента това е голяма опция за двете страни, които могат дружно да допринесат за действителния пренос на зърно от Украйна, да допринесат за сигурността и просперитета на своите съседи и да основат „ кулоар на другарство “, от който всички да завоюват.
 
дефинира присъединяване на България като почетен посетител на 87-ото издание на Солунския интернационален панаир освен като самопризнание, а и отлична опция за показване на икономическия и научния капацитет на страната ни.

Президентът означи и че тази година българските компании са показани на най-голямото интернационално ревю в района в обичайни сфери като туризма, производството на храни, превоза и енергетиката, само че фокусът е подложен точно върху високите технологии, проучването на космоса, автоматизираните системи и образованието. Затова този конгрес дава и действителна опция за задълбочаване на стратегическото партньорство сред България и Гърция, както и за определяне на нови партньорства сред представителите на бизнеса от двете страни.
 
Запитан за опцията за общи дейности на страните от Югоизточна Европа в битката с промените в климата и попречване на последствията от тях, президентът акцентира, че България и Гърция са изправени пред общи проблеми, образец за което са наводненията и пожарите в двете страни.

„ Промяната в климата е световно предизвикателство, което изисква и световен отговор “, съобщи президентът. Затова, по думите му, построяването на зелена и ресурно ефикасна стопанска система постанова интеграция на капиталовите политики, на дейностите на обособените страни и на частния бранш, на научните проучвания, в това число на системите за ранно предизвестие. „ Системата за ранно предизвестие в Гърция действа, тъй че всеки жител и посетител на вашата страна може да получи своевременна информация за идно злополучие. В България тестваме същата система, която ще стартира да работи през идващите месеци “, уточни още.
 
Попитан за европейската вероятност на Република Северна Македония уточни, че както и Гърция, България постоянно е била мотор на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, написа още Дарик.

Президентът акцентира, че решението на проблемите в връзките с РСМ се съдържа в осъществяването на Копенхагенските критерии за участие и в зачитането на човешките права. Затова, по думите на президента, не би трябвало да се приказва повече за „ българско несъгласие “, откакто има ясно умозаключение на Европейския съвет от юли м.г. и призната преговорна рамка.

„ Тези европейски, а не български условия, ясно постановяват, че РСМ би трябвало да промени конституцията си, така че да даде опция на българите да имат конституционна отбрана и равни права, като бъдат вписани в конституцията на равноправна основа с останалите държавотворни нации в тази страна “, акцентира.
 
Президентът още веднъж прикани за премахване на езика на омразата и насилието против българите, живеещи в РСМ, както и за ценене и запазване на българското културно-историческо завещание.

изрази и вяра допустимо най-скоро държавното управление в югозападната ни съседка „ да прегърне европейските правила и полезности за по-доброто бъдеще на жителите на РСМ, както и за основаването на по-добра вероятност на всички на Балканите “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР